Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Overdose (Dózi)

2009.11.04
Versenyló info.gif
Civil Ensign of Hungary.svg Overdose
 
 
Overdose (fotó: Seipert Judit)
Overdose (fotó: Seipert Judit)

 

Származási táblázat
Apa
Starborough
Soviet Star
Flamenco Wave
Anya
Our Poppet
Warning
Upend
   
Születési idő: 2005. április 2.
Fajtája: Anglia Angol telivér
Tenyésztő: UK Whatton Manor Stud / Graham & Mrs. Di Robinson
Tulajdonos: Szlovákia Mikóczy Zoltán
Szlovákia Mário Hoffman
Szlovákia Czucz István
Istálló: Magyarország MIKO Racing and Trading Kft.
Idomár: Magyarország Ribárszki Sándor
Neme: mén
Szín: pej

Overdose (Nagy-Britannia, Nottinghamshire, 2005. április 2.[1] – ) pej[2] mén,[3] az utóbbi évek legsikeresebb magyar színekben versenyező lova, pályafutását a szakértők Kincsem, a „csodakanca” életéhez hasonlítják. 2008. decemberében[4] a világranglista harmadik helyén állt, Európában a legjobb eredményt elérő ló volt. Jelenlegi becsült értéke 5 millió euró, mintegy 1,5 milliárd forint. A Lóversenyszervezők Nemzetközi Szövetségének (International Federation of Horseracing Authorities) világranglistája, amely a 2008. november 1. és 2009. május 17. között lefutott versenyek alapján készült: az összesített rangsorban Overdose – valamennyi távot, évjáratot és kontinenst tekintve – a tizennegyedik helyen állt. A négyévesek között ötödik, az európai lovak között negyedik, a rövidtávú lovak között pedig harmadik volt.[

Nevei:

Nevét a tulajdonos Lilla nevű lányának köszönheti; jelentése „túladagolás”. Mivel az Overdose nevet túl hosszúnak találták a lovászok, a Dózi becenevet adták neki. A nagyközönség e mellett az elnevezés mellett még számos jelzővel illeti, amelyek a ló tehetségére utalnak, ilyen például az „alagi rakéta”, az Alagi Versenyló Tréningközpont neve és Dózi rakétasebességű futása után. Németországban „Csodaló”-nak (Wunderpferd), Nagy-Britanniában „budapesti golyó”-nak (Budapest Bullet), Amerikában pedig [6]„The Hungarian Seabiscuit”-nek nevezték el.Felfedezése [szerkesztés]

Mikóczy Zoltán és Overdose, Fotó:Seipert Judit

Tulajdonosa Mikóczy Zoltán szlovákiai magyar üzletember,[7] aki a lóvásárláskor még nem tudta milyen kincset talált. 2006 novemberében Angliában, a híres newmarketi árverésen talált rá gazdája, aki a mérsékelt licitálás során egyedül tett komolyabb ajánlatot. A külsőre szinte jelentéktelennek tűnő lovat mindössze nyolcszázezer forintért, kb. 3000 euróért (2000 guinea) vásárolta meg - jelenlegi becsült értéke 5 millió euró, mintegy 1,5 milliárd forint.[8] Miután hazavitte a ló sokáig névtelenül élt, mert nem tudták milyen nevet adjanak neki. A névválasztás a pedigré szabályai szerint úgy történik, hogy az anya nevének kezdőbetűje után kell a csikót is elnevezni. Elsőként a Mikóczy Mónika által kitalált Obsession (Szenvedély) és a Ribárszky Sándor javasolta Orient Expressz voltak,[9] de ezek a nevek már korábban regisztrálva lettek. Felmerült az Oszama bin Laden név is, de végül az Overdose túladagolás szó győzött, amire a ló rá is szolgált, hiszen túl van benne adagolva a tehetség. Mikóczy Zoltán magyar színekben akarta versenyeztetni Overdose-t. Mivel a lovak állampolgárságát az határozza meg, hogy hol tréningezik őket, ezért a ló Magyarországon, Alagon az Alagi Versenyló Tréningtelepen [10] tréningezik. Zsokéja minden versenyen piros-fehér-zöld színű dresszben lovagolja. Idomárja Ribárszki Sándor[11] lett, aki az istállóban a külföldi sprinterek trénere. Zsokéja 2008-ban a német Andreas Suborics volt, munkalovasa Budinszki Barbara. 2009-ben Christophe Soumillon lovagolja. Versenyistállója először az SCH Racing Dunakeszi volt, jelenleg MIKO Racing.

Származása [szerkesztés]

Szülei az angol Starborough,[12] aki pályafutása alatt a Godolphin istálló[13] színeiben versenyzett, és az ír Our Poppet[14] sprinterek, de korábban egyikük sem tűnt ki kimagasló teljesítményével, viszont tenyésztésre kiválóan alkalmasak.[15] Starborough legmagasabb RPR-száma 124, amit a St. James Palace Stakes (Gr. I) megnyerésekor kapott. Győzelmeit 1600–1800 méteren aratta. Our Poppet a feljegyzések szerint csupán egyszer állt starthoz, kétévesen, akkor 1400 méteren helyezetlen lett. Overdose előtt viszont három csikója is versenyt nyert Franciaországban és Németországban. Overdose tenyésztője Angliában Graham & Mrs. Di Robinson[16] volt.

Származási táblája:

OverdoseUK
STARBOROUGH UK 1994
SOVIET STAR USA 1984
NUREYEV USA 1977
VERUSCHKA Franciaország 1967
FLAMENCO WAVE USA 1986
DESERT WINE USA 1980
ARMADA WAY USA 1976
OUR POPPET Írország 1997
WARNING UK 1985
KNOWN FACT USA 1977
SLIGHTLY DANGEROUS USA 1979
UPEND Írország 1985
MAIN REEF UK 1976
GAY CHARLOTTE UK 1971

A nemes vérvonalú állatoknál fontos szerepet játszik a származási adatok pontos vezetése, a pedigrélap és -táblázat elkészítése, amit számítógépen tárolnak. A rózsaszínű alapon lévő nevek a kancák nevei, kék alapon pedig a méneket jegyzik. Minél hosszabb a pedigré, annál messzebbre lehet visszavezetni a lovak eredetét. Vagyis a pedigré hosszából és a benne lévő reális adatokból számításokat végezhetünk a ló genetikai hátteréről, az elődök tulajdonságairól, s ezek alapján a lónál várható eredményekre következtethetünk. Overdose ismert származási tábláját az 1600-as évekig lehet elemezni.

Budinszki Barbara Overdose hátán, Fotó:Seipert Judit.

Párizsi fiaskó :

Overdose remek formában állt starthoz a 250 000 euró összdíjazású versenyen a Prix de L'Arc de Triomphe-on,[17] 2008. október 5-én Párizsban. A verseny mégis botrányba fulladt, mivel az egyik ajtó műszaki hiba miatt beragadt és nem nyílt ki. A pálya jobb szélén álló bíró jelzett a piros zászlóval, hogy a versenyt lefújják, de a jobb szélen futó lovak zsokéi már nem látták a jelzést, és teljes iramban végigfutották az egész távot. Néhányan útközben leálltak, mások visszafordultak. Pillanatok alatt zűrzavar alakult ki. Overdose pályarekorddal futotta le az 1000 m-es távot, hiába. A szervezők úgy döntöttek, hogy a futamok után 18.30-kor újraindítják a versenyt, bíztak abban, hogy a lovak addig erőt gyűjtenek a megismételendő versenyhez. Mikóczy Zoltán, Overdose tulajdonosa azonban a ló egészségének védelmében úgy döntött, hogy eláll a futamtól. A megismételt sprintfutamot végül a francia színekben indult Marchand d'Or[18] nyerte másfél hosszal.

OTP-Hungária Nagydíj :

Overdose 12. győzelme, Fotó:Csikós Eszter
Overdose a 12. győzelem után.
 • Overdose szponzoráció

A Szezonnyitó kapcsán felmerült, hogy nem áll elegendő pénz rendelkezésre a futam megfelelő díjazására.

"Overdose csak akkor áll rajthoz, ha összejön a megfelelő összdíjazás, mert aprópénzért nem fog elindulni csak azért, hogy Magyarországon fusson" A sajtó, Ribárszky Sándornak tulajdonított megjegyzésére nyilatkozta Mikóczy Zoltán, hogy Overdose az angliai Palace House Stakes-ben 2009. május 3-án rendezendő verseny helyett, 2009. április 19-én Budapesten kezdi az évadot. A Palace House Stakes,[19] 50 ezer font összdíjazású Gr III-as 1000 méteres futam, melyre Overdose meghívást kapott. A szervezők 7000 angol font utazási támogatást ajánlottak fel, de ezt a meghívást elutasították azért, hogy Overdose-t a magyar közönség láthassa, hiszen ezután már csak külföldön fog fellépni. A budapesti futamhoz viszont, megfelelő szponzori támogatásra volt szükség.[20] A Budapesten 2009. április 19-én tartott OTP - Hungária Nagydíj megrendezését az OTP szponzorálta. A szponzorálási ügy másik része 2009. március 12-én zárult le, amikor a CIG Közép-európai Biztosító elnök-vezérigazgatója Horváth Béla bejelentette, hogy szponzorként támogatják[21] az idei évben a magyar sprintert. Az összeg egy részéből, Overdose biztonsági és életkörülményeit javítják majd. 2009. április 8-án a Horze cég képviselője és Mikóczy Zoltán hosszútávú szponzorációs szerződést írt alá Budapesten, melynek keretében [22] Overdose a Horze cég termékeit reklámozza majd.

Az OTP-Hungária Nagydíj győztese Overdose lett, 52,6 másodperces pályarekorddal 8 hossz előnnyel végzett az élen.[23][24] A versenyszervező azonban módosította Overdose vasárnapi időeredményét, így a sprinter regisztrált ideje 54,6 másodperc lett, amely azonban még mindig pályarekordnak és Európában a legjobb eredménynek számít. A korábbi rekordot szintén Overdose tartotta 58 másodperccel. A versenyt annak ellenére sikerült megnyernie, hogy az indulásnál a startgép ajtaja később nyílt ki Overdose előtt, mint a többi lónál és így kénytelen volt a fejével kitolni azt. Lemaradása a mezőnytől körülbelül fél hossz lehetett, hátránya pedig pár tizedmásodperc. A másik probléma volt, hogy a ló futam közben elhagyta az egyik patkóját, de végül ez nem befolyásolta a nagyszerű eredményt. Mivel az előző patkolás nem volt tökéletes és a ló lába meg is sérült, ezért szilikonos alátétet kapott a patájára, amely könnyebben leválhatott. A 7 millió forint összdíjazású Nagydíjon olyan hatalmas tömeg volt, amely Imperiál 1963-as versenye óta nem fordult meg a Kincsem parkban.

Lovasai :

Overdose Christophe Soumillonnal a hátán, Fotó:Dvornik Gábor

Lovasait, a tulajdonos Mikóczy Zoltán választotta ki. Első két versenyén és a negyediken az 58 kg-os szlovák nemzetiségű Martin Srnec lovagolta, a harmadikon Piotr Krowickit vitte a nyergében. Kétéves futamait a cseh Zdenko Smidával fejezte be. A 2008-as szezon első felében a lengyel Piotr Krowicki ült a hátán három versenyen, majd az osztrák Andreas Suborics. Az OTP-Hungári Nagydíjon a világhírű Christophe Soumillon ült a nyergében, aki az egész 2009-es szezonra leszerződött a Miko-istállóval.[30]

Eredményei :

Mikóczy Zoltán és Ribárszky Sándor 2008, Fotó:Seipert Judit

2007 :

 • 2007. június 2. Nyeretlen Kétévesek Versenye, 1000 m, Budapest, lovasa: Martin Srnec. 18 hosszal győzött.
 • 2007. július 22. Cena OTP Banky (Cena Muscatita) I.kat. 1200 m, Pozsony, lovasa: Martin Srnec. 6 hosszal győzött.
 • 2007. szeptember 9. Graf Nikolaus Esterhazy Memorial Listed 1200 m, Freudenau, Ausztria, lovasa: Piotr Krowicki. 13 hosszal győzött.
 • 2007. szeptember 30. Szent László-díj,[31] Kétévesek versenye, (Korábban kétévesek nagydíja) Gd.-2, 1400 m . Kincsem Park, lovagolta Martin Srnec. 16 hosszal győzött.
 • 2007. október 21. Central Europen Challenge Cup Futurity Gd.-1, 1300 m, Ebreichsdorf, Ausztria, lovasa Zdenko Smida. 6 hosszal győzött.

2008 :

 • 2008. április 6. Preis vom Marchfeld 1100 m, Ebreichsdorf, Ausztria, lovasa: Piotr Krowicki. 6 hosszal győzött.
 • 2008. május 18. Lanson-Cup Listed 1200 m, Baden-Baden, Németország, lovasa: Piotr Krowicki. 9 hosszal győzött.
 • 2008. június 1. Cena Ministerstva podohopodárstva Slovenskej Gd-3. 1200 m, Pozsony, lovasa: Piotr Krowicki. 8 hosszal győzött.
 • 2008. július 5. LOTTO-Hamburg-Trophy[32] Gr.III., 1200 m, Hamburg, Németország, lovasa: Andreas Suborics. 11/2 hosszal győzött.
 • 2008. augusztus 31. 138. Goldene Peitsche Gr.II.,[33] 1200 m, Baden-Baden, Németország, lovasa: Andreas Suborics. A verseny Európa legpatinásabb sprintversenye, kb. 17 millió forint összdíjazású. Overdose két és fél hosszal nyert 14 000 néző előtt, a versenyen hároméves, vagy annál idősebb lovak indulhattak csak.
 • 2008. október 5. Prix L'Abbaye Gr.I., 1000 m, Párizs, Franciaország. Ezen a versenyen érvénytelenítették a futamot. Lovasa, Andreas Suborics.[34]
 • 2008. november 16. Premio Carlo & Francesco Aloisi, Group III., 1200 m, Róma, lovasa Andreas Suborics. 10 hosszal győzött.

2009 :

Egyéb díjak:

 • 2008 legjobb sportolója, Figyelőnet.[36]
 • Parlamenti érem,[37] 2009. április 29. Szili Katalin átadta Overdose menedzsmentjének Mikóczy Zoltánnak, Budinszki Barbarának, Ribárszky Sándornak Overdose segítéséért és neveléséért a Parlamenti érmet.

2009-re tervezett futamok :

A Pozsonyi verseny 2008, Fotó:Seipert Judit
 • Royal Ascot, 2009. június 16 - 20. A lóversenyvilág csúcseseménye: King's Stand Stakes Gr. I., 1000 m), Golden Jubelee 1200 m mely Európa legnagyobb összdíjazású sprintversenye, a díj 450 ezer font. Overdose betegsége miatt törölve.
 • July Cup, Newmarket. 2009. július.[38]Overdose betegsége miatt törölve.
 • Augusztus 30., Baden-Baden,[39] Goldene Peitsche Gr. II. 1000 m. Overdose betegsége miatt törölve.
 • Október 04. Longchamp (Párizs) - Prix de l'Abbaye vagy Nakajama (Japán) - Sprinters Stakes. Overdose betegsége miatt törölve.
 • November 6. Melbourne (vagy Kalifornia, kétesélyes.)[40] Santa Anita (Kalifornia) - Breeders Cup vagy Flemington Park (Melbourne) - P. Farm Classic Overdose betegsége miatt törölve.
 • December 13., Sha Tin (Hong Kong) - Hong Kong Sprint.[41], Overdose betegsége miatt törölve.

2010-re tervezett futamok:

 • 2010. január 15.–március 31., három verseny Dubaiban.

Jótékonyság :

Overdose patkói kerültek árverésre 2009. április 29-én a Magyar Lovasterápia Alapítvány [43] támogatására. Overdose ezekkel a patkókkal készült fel a 2009-es versenyszezonra Alagon. A patkók speciális alumíniumból készültek, rendkívül könnyűek, az ilyen tipusú patkók segítik a magyar csodalovat képességei kifejtésében. A pénzt egy Robika nevű ló fenntartására kívánják felhasználni, aki a fogyatékos sportlovaglás egyik segítője.[44] Árverésre került még Christophe Soumillon versenydressze, ami a Mikóczy Zoltán istálló-színében (piros-fehér-zöld) pompázik, valamint versenyszemüvege. A dresszben lovagolt a belga zsoké április 19-én, és a futamon dedikálta. Bernhardt Mária, magyar ló-festő egyik Overdose-ról készült olajfestményéről készített olajlenyomatát ajánlotta fel a jótékonysági árverésre.[45]

Érdekességek :

Munkalovasa Budinszki Barbara, akinek első találkozásra nem volt szimpatikus a ló, azután annyira megszerette, hogy le is rajzolta. Ez a kép függ Overdose istállójának ajtaján. Ribárszki Sándor, a ló idomárja szerint „Overdose nem szép ló, amolyan »rút kiskacsa«, furcsa mozgása van, csámpás, a kanyar a gyengéje. Overdose marmagassága 163 cm, súlya 400 kg körül van, mely időszakonként változik. Patkóméret elöl 27-es hátul 28-as, speciális alumínium patkókat visel, melyek megkönnyítik számára a futást. Legnagyobb versenysebessége 70 km/h. Ha őt utaztatják, érzi és élvezi a sebességet, a lószállítóban a menetirány szerint helyezkedik el. 120–130-as tempóban szeret utazni, ha ennél lassabban mennek, nyugtalan. Izzadós, az istállóban fekve alszik.[46] Napi takarmányigénye 7–8 kg forrázott zab és kevert táp, alma, körte, táplálékkiegészítők, vitaminok. Régebben a répa volt a kedvence, ma már az almát szereti jobban. Zsokéja minden versenyét piros-fehér-zöld dresszben futja. Kepes András játék-dokumentum filmet készített a lóról. Farkasházy Tivadar Overdose a veretlen 11 könyvbemutatója idején már zajlottak a forgatások Párizsban. Kepes András 50 perces TV filmjét, a Különös történetek első részeként, 2009. március 10-én vetítették.

Overdose a festőművészeket is megihlette. Már többen készítettek róla képeket, Bernhardt Mária,[47] aki Overdose apját Starborough-t is megörökítette, Rovó Edina, Koncz Csaba, Duszai Tibor.