Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Lovaglás

2009.11.03

Lépés:Kép

A lépést azthiszem fölöslegesen írtam le, de tanulmányi céljaidból azért ezt se hagyd ki!

A lépés, az csakugyan lépés. A ló lép te folyamatosan ülsz a nyeregben. Na, de hogyan?? Mi a helyes? Az a helyes, hogy a sarok lent van, a lábfej föl néz, mintha látni akarná a ló fejét, ezért semmi esetben se legyen lehajtva a lábfej, mert az abszolút helytelen! Kép

A felső testednek követnie kell a ló mozgását, vagyis lazának kell lennie, semmiképpen nem feszültnek, hisz akkor nem tudod megfeszíteni a felsőtested, és ennek hatására a ló is hasonlóképpen fejezi ki magát, és meg se bírod állítani, állásban. A kezed követi a szárat, függetlenül a felsőtestedtől.

 

Ügetés:Kép

Az ügetés a lovaglás egyik alap lovaglási módja, mely talán, a lépés és a vágtánál kicsivel nehezebb, de ha egyensúlyban vagyunk, vagyis sarkunk lent, lábunk mélyen leeresztve, mintha átölelné a ló hasát, a heveder résznél, valamint kihúzva, vállakat háztranyomva kell végig ülnünk a lovon. Az ügetésnek három fajtája van: a könnyűügetés,  sima tanügetés, valamint a kétpontos könnyített ülés.

Kép

 

A tanügetés során a  lovas folyamatosan a nyeregben ül, és testével követi a ló mozgását. Csípője, lábszára ezért laza, de nem ernyedt. A lovas keze, mint mindig, most is követi a  ló nyakának mozgását, kezével.

A könnyűügetésben az ügetés minden második ütemére a lovas fölemelkedik a nyeregből, majd visszaül, amennyire a lü földobja, szóval nem kell túlzottan fölemelkedni. Az emelkedés nem fölfelé irányul, hanem előre-felfelé, a ló mozgásának irányát veszi át..A könyök szorosan a test mellet van zárva, a felső test függőlegesen van mindaddig, míg a ló nem lép.

A kétpontos könnyített ülésben a lovas folyamatosan áll a nyeregben, nem ül le. Ez nem azt jelenti, hogy a lovas két lába a nyergen van, hanemm mint a könnyűügetés fölemelkedésekor, a könnyített ülésnél nem ül vissza a nyeregben, hanem állva marad. Ez nagyon jó módszer, hogy a lábtechnikát javítsuk, vagyis pontosan a sarkunk a lovas fejével legyen párhuzamos!

Vágta:Kép

A vágta a jármódok leggyorsabb lovaglási módja, úgyhogy ehhez az egyensúly nagy igénye kell! Vágtában lovagolhatunk két félén: könnyített ülésben, vagy ülhetünk folyamatosan a nyeregben. Bárhogy is vágtázunk, a külső lábunk sose marad a heveder részénél, hanem 10 centiméterrel háttrébb van a ló oldalán simulva.

A könnyített ülés vágtában ezt leszámítva igen hasonlít a könnyített üléshez. Biztos láttátok a galopp bejegyzésben, a versenyzők mind ilyen helyzetben vannak.

Amennyiben folyamatosan ülünk a nyeregben (persze, mélyen), arra kell ügyelnünk, hogy ülésünk és kezünk kövesse a ló vágtaugratásait.Kép

A vágtát először érdemes western nyereggel kipróbálni, mint ahogy a fenti képen is láthatjátok, mert az stabilabb, és talán nagyobb önbizalmat ad a kezdéshez.. Ugyanis a western nyereg első kápája, vagyis a nyeregszembe lévő részén van egy kis kapaszkodó rész, ami nagyobb önbizalmat adhat!

A voltige, más néven lovastorna a lovaglás és a torna között képez átmenetet.Az itt látható képen gyerekeket láthatunk a voltige "nyereggel". A reining mellett az egyik legfiatalabb szakág a lovassportok között. A voltige az egyetlen olyan verseny, melynek során nem az a személy írányítja a lovat, aki ül rajta. Futószáron egy 20 méter átmérőjű körön. Általában vágtában, de kisebb gyerekek természetesen jármódban végzik a kisebb gyakorlatokat.                                                 
Kép

Az itt jobbra látható képen a képzett tornász vágtában végzi a gyakorlatot, amelyen épp kézen áll.A jó tornász, ami itt látható, könnyű, hajlékony, nagy erejű, és kítűnő ütemérzékkel  rendelkezik.                                                                                              
 
Itt nagyon fontos, hogy a tornásznak meglegyen a felsőfokú egyensúlyérzéke, mely ha nincs meg, a súlyos balesetet is elérheti.A tornászt ahogy látjuk, jó összangban van a lóval, és a súlypontja is a megfelelő helyen van, ezért tökéletes, és remekül kiállított kézen állás, mely azért elbűvölő, mert a lovas, ezt akkép csinálja, hogy a nyeregen látható nyeregfogókban kapaszkodik.Ráadásul kanyarodva, ami mégjobban megnehezíti a tornászt.Kép
Ezena jobbra látható képen, viszont már gyerekeket látunk.Ha jól kielemezzük a képet, akkor láthatjuk, hogy a gyerekek jó összformában vannak.Egy ilyen gyermeknek az egyensúlyát is fejleszti a lovastorna művészete.
Ezért ajánlják sokan a lovaglást a beteg, fogyatékkal rendelkező gyermekeknek, hisz ez az önállóságát, egyensúlyát rendkívül fejleszti.
Gyerekeknek, felnőtteknek egyaránt élvezetet nyújt a lovas torna, ami valójában az akrobatikának egyik legszebb művészete, hisz nem csak mi, hanem a többiek is ámulnak ha ilyet látnak.(élőben, képen)Kép